Musikk er en viktig del av ungdommers liv og ungdom tar i bruk musikk i alle deler av livet; Fra morgen til kveld, når de er trist, glad eller frustrert. Musikktilbudene på Forandringshuset hjelper ungdommene å ta i bruk musikk for å formidle sine tanker, følelser og sin historie. Forandringshuset på Grønland har to musikkterapistudenter, Synnøve og Stig, som har startet tilbud. I tillegg jobber musikkterapistudent Jakob Holst i Forandringshuset i Loddefjord, Bergen.
Musikktilbud på United Sisters Cafè – Synnøve Gustavsen Ovrid
Musikkterapistudent Synnøve Gustavsen Ovrid har startet opp et musikktilbud for jentene på United Sisters Kafé. På musikktilbudet blir de ofte kjent gjennom å lytte til musikk sammen. Musikklytting kan åpne for fine samtaler rundt egen historie, som viktige opplevelser eller det som betyr mest her og nå. Mange vil spille inn noe i studio, mens andre vil lytte til musikk eller spille instrumenter. Poenget i musikktilbudet er ikke nødvendigvis å være flink på et enkelt instrument, men å skape noe sammen i musikken. Dette kan for eksempel være låtskriving, som de også driver med i musikktilbudet. Sammen har de også arrangert Stage Night, hvor alle som ville fikk opptre i kaféen. En av jentene beskrev aktiviteter som dette for et «Sisterhood», et sted hvor jenter står sammen. Det beste er nemlig når musikken er med på å samle alle slags jenter som backer og heier hverandre frem!
Fritidsklubb som arena for musikkterapeuter – Stig Børre Holvik Høydal
Stig Børre sin musikkterapeutiske praksis ved Forandringshuset foregår hovedsakelig i bandrom og musikkstudio. Her møter han alt fra nybegynnere til viderekomne, både enkeltvis og i grupper. Fundamentet for praksisen er samarbeid basert på dialog, medvirkning og relasjon. De driver med musikklytting, som knytter historier om livet til ungdommene til musikken de liker. De lager musikk sammen, alt fra ferdiglaget musikk fra YouTube, beats eller egenlaget musikk i studioprogram. Det er også rom for freestyle-improvisasjon ofte gjennom rap og sang. Stig Børre har også satt opp en konsert på Forandringshuset i samarbeid med andre ansatte. I Forandringshuset er hans viktigste samarbeidspartnere de frivillige og ansatte. De gjør sammen en god og viktig jobb, samtidig som at de sammen kan utvikle og spisse Forandringshuset sin praksis gjennom refleksjon over konkrete situasjoner, tendenser og fenomen for å imøtekomme dagens ungdom sine behov.
Forandringshuset har en egen ressursgruppe for musikkterapi som består av: Jakob Holst, Synnøve Gustavsen Ovrid, Stig Børre Holvik Høydal og Christine Wilhelmsen.
For mer informasjon om musikkterapi i Forandringshuset, kontakt Jakob Holst.
Tlf: 464 48 121
E-mail: jakob.holst@kfuk-kfum.no