Hopp over navigasjon

Prosjekt nettverk

















Prosjekt Nettverk

Et sosialt fellesskap for ungdom og unge voksne i regi av Forandringshuset som av ulike grunner opplever utenforskap. Deltakerne selv bestemmer hvilke aktiviteter vi gjør sammen. Vi har ekspertgrupper på hver lokasjon som også planlegger og gjennomfører aktivitetene sammen med ansatte. Målet er å skape en trygg, sosial arena som bidrar til at deltakerne kan bygge det sosiale nettverket som er en forutsetning for å integreres i samfunnet. Etablerte konsept som tilbyr meningsfulle felles møteplasser for ungdom. 


FORMål 

Målet for Prosjekt Nettverk er å skape gode sosiale møteplasser og aktiviteter som hjelper ungdom og unge voksne i utenforskap å bygge det sosiale nettverket som er en forutsetning for å integreres i samfunnet. Vi jobber aktivt for å rekruttere ungdom og unge voksne med ulik kulturell, religiøs, etnisk og sosioøkonomisk bakgrunn inn i tilbudet. Prosjekt Nettverk skal ha en svært stor grad av brukermedvirkning for å sikre at målgruppen for tiltaket kan tilpasse aktiviteten for å gjøre terskelen for deltakelse så lav som mulig.


målgruppe 

Det er i stor grad målgruppen som definerer Prosjekt Nettverk som konsept. Fokuset er ikke først og fremst på hva vi skal gjøre, men hvem vi skal gjøre det for. Målet er å nå ut til en bredest mulig gruppe ungdommer og unge voksne som av ulike grunner opplever utenforskap eller trenger ekstra oppfølging og tilrettelegging for å komme inn i samfunnet. 

Alle er velkomne til Prosjekt Nettverk, men vi jobber samtidig målrettet med rekruttering inn i ulike miljø. Under følger noen eksempler på konkrete målgrupper og hvordan vi jobber med rekruttering av disse:

  • Ungdom og unge voksne med kort botid i Norge
  • Ungdom fra lavinntektsfamilier
  • Norskfødt ungdom
  • Andregenerasjons innvandrere


bakgrunn 

Vi vet at mange ungdommer  i dag opplever ensomhet og utenforskap. Tall fra Ungdata viser at 9 av 10 ungdommer i videregående opplæring har en fortrolig venn å snakke med. Bare 2% svarer at de ikke har noen venner for tiden. Samtidig rapporterer 27% at de er mye plaget av ensomhet og 22% rapporterer at de er mye plaget av depressive symptomer. Dette viser oss blant annet at behovet for et sosialt fellesskap er svært viktig for å ta vare på vår psykiske helse. De signalene og rapportene som så langt har kommet i lys av pandemien forteller også om økt ensomhet og depressive symptomer. 

Et sosial nettverk er også avgjørende for å integreres i samfunnet. For mange er det vanskelig å finne et sosialt nettverk å være en del av. Angst, depresjon, økonomi, språk eller lite kjennskap til kulturelle koder er vanlige årsaker til at mange ungdommer og unge voksne faller utenfor. Deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter kan i mange tilfeller bekjempe utenforskap.

Forandringshuset jobber for å skape åpne, trygge fellesskap og meningsfull fritid for alle barn og unge med et særlig fokus på å nå ungdom i utenforskap. Likevel opplever vi at terskelen for å delta på våre åpne arrangement er høy for de av oss med en stor grad av opplevd utenforskap. Prosjekt Nettverk er skreddersydd for denne målgruppen og skal være med å gjøre veien ut av ensomhet og utenforskap og inn i samfunnet litt enklere, og terskelen inn i samfunnet litt lavere.