Hopp over navigasjon

Brobyggerprisen 2023

Forandringshuset vant Brobyggerprisen! 🎉


Bildetekst: Styreleder i Kirkeakademiene Kjell Riise overleverer prisen og et kunstverk til Ingrid Elise Sigmunstad, virksomhetsleder i Forandringshuset Norge og Anna Riksaasen som holdt tale.   


Her er talen Anna Riksaasen holdt da hun mottok prisen:

Tusen takk for denne prisen. Det er mye å si om å få en slik pris. Jeg skulle veldig gjerne stått her med flere unge forbilder fra Forandringshuset.

Jeg må jo starte med å takke Ingrid Elise Sigmundstad, virksomhetsleder for Forandringshuset Norge, for den fantastiske jobben hun gjør for å utvikle, samskape og engasjere arbeidet til Forandringshuset. Og vi må takke Øivind Mehl Landmark som startet prosjektet og gjorde det til noe helt spesielt for ungdommer over hele Norge. Uten dere hadde vi ikke vært her i dag.

Kjernen av arbeidet i Forandringshusene har alltid vært å bryte ned barrierer for deltakelse i samfunnet. Og vi har brutt ned mange. Men like mye som vi bryter ned barrierer - så bygger vi broer. Vi bygger broer mellom mennesker, religioner og kulturer. Vi bygger broer mellom ulikheter og forskjeller gjennom fellesskap, samhold og engasjement. Vi bygger broer mellom generasjoner - når min bestemor spiser lunsj på Forandringshuset Holmlia hver tirsdag. Vi bygger broer mellom virkeligheter -  når vi inviterer til United Sisters camp på Strandheim og unge jenter fra øst og vest samles for å snakke om politikk, girlpower og fotball.

Men hva er Forandringshuset? Jeg måtte spørre Ibrahim.

Hva er viktig å si når man skal forklare hva Forandringshuset er? Han hadde et ganske enkelt svar: «i en kaotisk verden for oss ungdommer så er forandringshuset et sted som skaper harmoni og fred og et håp om forandring.» Det er jo ganske store ord, men sanne. Men så var det noe som var enda viktigere for han; nemlig at Forandringhuset er skapt for (og av) de ungdommene som ikke før har følt på tilhørighet. Ungdommene som har blitt satt til side av storsamfunnet. Som bærer traumer av rasisme og diskriminering og en verden som ikke tilhører dem. Ungdommer som sliter både med psykisk uhelse, bryr seg om klima og menneskerettigheter eller ungdom som bare trenger et pusterom fra den kaotiske verden vi lever i.

Det er noe helt spesielt når en kristen organisasjon som KFUK-KFUM klarer å møte en muslimsk ungdom og gir dem plass til å skape sitt eget. Og når vi unge bruker disse rommene til å gjøre dem enda større. Inviterer enda flere inn. Kjemper enda flere kamper og skaper enda mer fellesskap på tvers av religioner, bakgrunner og kulturer. Da skjer det noe unikt.

Derfor er Forandringshuset så viktig. Vi trenger forandring. Og vi trenger større husrom. Det er nettopp derfor vi bryter ned barrierer og bygger broer.

Denne prisen går til de unge. De av oss som ikke har følt på tilhørighet. De av oss som bærer traumer av en kaotisk og urettferdig verden. De av oss som kjemper for menneskerettigheter og mot diskriminering og rasisme. De av oss unge som skaper høyere dører og videre porter. Vi hører til. Vi er verdifulle. Og vi er forandringen vi trenger.

Tusen tusen tusen takk!