Hopp over navigasjon

Vil inkludere flere jenter og ikke-binære

frySHUSET NORDEN GÅR FORAN

United Sisters fokuserer på unge jenters og ikke-binæres engasjement og interesser og er en arena for vennskap, engasjement og tilhørighet. Her vil deltakerne, sammen med jevnaldrende, bli utfordret på egne meninger og lære mer om seg selv i møte med andres historier og meninger.

Det er først og fremst et trygt sosialt nettverk. De fleste Forandringshusene i Norge tilbyr ulike United Sisters-aktiviteter som konserter, temakvelder, workshops, helgeturer og leirer. Dette er åpne og trygge møteplasser som kan bygge broer over til andre aktiviteter vi tilbyr.  

Det er særlig mange jenter med minoritetsbakgrunn som ønsker å delta i fritidsaktiviteter, men som gjør det sjeldnere enn andre da de opplever ulike barrierer som fravær av tilpassede aktiviteter, familiens økonomi eller negativ sosial kontroll. United Sisters startet som en møteplass for jenter og ikke-binære på Fryshuset i Sverige, og vi i KFUK-KFUM Norge samarbeider tett med både Sverige og Danmark om å videreutvikle tilbudet. 


Det vokser

Vi har søkt og fått midler til Girl Empowerment Nordics-prosjektet (GEN) sammen med Fryshuset og Fairhuset i partnerlandene. Målet med prosjektet er å gjennomføre tre samlinger med ansatte og frivillige hvor erfaringer fra arbeidet løftes og drøftes. Til slutt skal vi sitte igjen med en felles metodikk som styrker og inkluderer flere jenter og ikke-binære.


Hvorfor enes om en felles metode?

Mangelfull håndbok - nåværende håndbok for United Sisters er et normkritisk metodemateriell med fokus på hvordan man på best mulig måte kan jobbe med unge jenter og ikke-binære i grupper. Temaene som belyses er selvtillit og selvverd, normkritikk, gruppelederrollen og gruppedynamikk. Men, virkeligheten til unge forandrer seg og vi er nødt til å legge til flere tema.

Håndboken er blant annet ikke oppdatert med hvordan en gruppeleder kan håndtere og jobbe med aktuelle temaer som i større grad preger målgruppen i dag. Temaene som skal utdypes i en egen håndbok er sosiale medier, sex og samtykke, vold og mental helse. Dette er temaer som er særlig relevante for unge i dag. Derfor er et av formålene med GEN-prosjektet at det utvikles ekstramateriell som gruppeledere kan bruke i sitt arbeid med målgruppen for å sikre at ansatte og frivillige har materiale å bruke i sin arbeidshverdag. 


Finne best-practice - gjennom å utveksle beste praksis og felles styrker og utfordringer på tvers av land er det også et mål om å kunne utvikle felles strategier som skal bidra til å inkludere, styrke og engasjere enda flere jenter og ikke binære ungdommer fra ulike miljøer i Norden.

Avdekke og fylle kunnskapshull - Forandringshuset, Fryshuset og Fairhuset er på ulike stadier i arbeidet med United Sisters og generelt i arbeidet med unge jenter og ikke-binære. 

– Gjennom prosjektet og disse samlingene vil vi derfor kunne avdekke kunnskapshull og mangler hver organisasjon har, hvilke mulige løsninger som finnes og hvem vi eventuelt må løfte ulike problemstillinger til innad i organisasjonen nasjonalt, eller regionalt gjennom samarbeid, sier prosjektleder Irena Solaiman. 


“It takes a village..”

GEN-prosjektet hadde kick-off i Oslo i april. Den andre samlingen ble nylig holdt i Stockholm. Siste gang nettverket møtes er i Aarhus i 2025. Innen da skal materialet ferdigstilles. 

Ane, som er prosjektkoordinator ved  Forandringshuset Stavanger, setter stor pris på Girls Empowerment Nordics-nettverket. Hun gleder seg til å teste nye ideer hjemme i Norge:

– Det har vært inspirerende å se hvordan kolleger i Sverige og Danmark arbeider målrettet for å nå og støtte jenter og ikke-binære gjennom ulike prosjekter, som United Sisters. Samarbeidet har gitt meg verdifull innsikt og nye ideer som jeg ser frem til å bruke i vårt arbeid med jenter i Stavanger, sier hun. 

Yu Mei, fra Forandringshuset Grønland, har deltatt på begge samlingene. Hun reiser hjem fra Stockholm med stjerner i øynene, full av inspirasjon:

– Det var en sann inspirasjon å se hvordan våre medsøstre og ikke-binære jobber helhetlig og radikalt med å spre vår United Sisters metodikk lokalt og globalt. Deres samarbeid med offentlige institusjoner, som skoler, fengsler og sykehus viser vei for hvordan vi kan implementere vår metodikk og skape rom for empowerment blant unge i samfunnet vårt! Hvordan Fryshuset arbeider som endringsagenter i deres lokalmiljø og på tvers av landegrensene viser styrken av vårt arbeid i praksis -  "It takes a village to raise a child”.