Hopp over navigasjon

Norgespremiere av “Mina og røverne” i Sandefjord

En fredagskveld i september ble en sterk og fin opplevelse for de 22 ungdommene fra Forandringshuset Sandefjord som dro på kinopremiere av filmen “Mina og Røverne”. Sammen med dem dro regissøren Kari Anne Moe og Dennis Zimmer, mangfoldsrådgiver på Sandefjord videregående skole.

Ungdommene satt stor pris på tilbudet og var takknemlige for muligheten. Ekstra spennende var det selvfølgelig at regissøren Kari Anne var med dem. Hun er selv fra Sandefjord og har som dokumentarist laget filmer med fokus på ungdomstematikk. En av hennes mest kjente filmer er Til Ungdommen fra 2012 som ble spilt inn før og etter terrorangrepet på regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya i 2011.   

Nina Nerland fra Forandringshuset Sandefjord, regissør Kari Anne Moe og mangfoldsrådgiver på Sandefjord vgs Dennis Zimmer på premieren.  

Etter visningen inviterte hun deltakerne på pizza, og tok seg god tid til å sitte ved alle bordene og snakke med ungdommene om reaksjoner, inntrykk og hvordan opplevelsen deres var. Konsentrasjonen og tilstedeværelsen de hadde under visningen berørte henne sterkt.

- I samtalene etter filmen gjorde en opplevelse spesielt inntrykk - ei jente som har kommet hit som flyktning fra Ukraina - sa at det å se hvordan livet kan forandres plutselig i en dramatisk retning var noe hun kjente seg så godt igjen i - på tross av at denne jenta aldri har gjort noe kriminelt - kunne hun kjenne seg igjen i hvordan livets vendinger kan ramme så brått.  

Tilbakemeldingene vi fikk var blant annet at det var en sterk og til tider trist film. Noen reflekterte over at livet kan være så dramatisk i virkeligheten, og så dramatisk som de selv hadde opplevd fra sine hjemland. 

Flere var imponert over at de hadde filmet så mange mennesker og på så mange steder, og lurte på hvordan de hadde fått det til. Under filmen var det noen som satt fremoverlent under hele filmen, og en spurte til og med Kari Anne om autograf!

Kanskje det ble født en regissør-spire denne kvelden?

Det var en veldig fin kveld og vi vil takke for samarbeidet!


Om filmen, fra filmweb:
I Mina og røverne møter vi en tidligere radiostjerne fra P3, en transperson fra Spania, en konvertert muslim fra Kristiansand, og en samisk eks-torpedo som har valgt å bli krimfri. Mina Hadjian står bak Røverradion, som gir straffedømte en stemme. Å lage radiosendinger med røvere kan være krevende, men en helt annen utfordring er å hjelpe dem med å bygge opp et bedre liv etter løslatelsen. Vi blir invitert inn i livene til både røverne og Mina selv, og får et usminket innblikk i fengselets realiteter.

Lese mer om filmen her: Mina og røverne