Hopp over navigasjon

På besøk hos Fryshuset i Sverige

"sammen for norge" møter "tilsammans for sverige"

Mye av Forandringshusets arbeid bygger på konsept og metoder fra Fryshuset, Sveriges største ungdomsarbeid. Derfor dro to ansatte i Forandringshuset Drammen, Benedicte Sundli og Signe Myklebust, til Stockholm for å se nærmere på Fryshusets arbeid. 

Vi møtte Liam Sallmander og Daphne Arbouz, lederne av «Tilsammans for Sverige», fordi vi i Drammen tilbyr et tilsvarende konsept, «Sammen for Norge». Helt siden 1984 har Fryshuset invitert til dialog mellom ungdom med ulik religiøs, kulturell og sosioøkonomisk bakgrunn, som del av sin virksomhet «Fordommer og framtidstro». Formålet er å motarbeide polarisering. Flere av kursdeltagerne holder foredrag på skoler og i konfirmasjonsundervisning hvor de deler sin historie.

Hvordan lykkes svenskene med disse kursene?   

Vi ser at det å reise bort og være sammen i nye omgivelser har en stor verdi. 50% av utbyttet skjer i det uformelle, når ungdommene er sammen mellom programpostene blir de bedre kjent med både seg selv og andre. Menneskemøtene på kursene er helt magiske. 

Storytelling er en metode dere bruker. Hva er dette? 

Det er metode som vi bruker til å sette ord på egen historie. Vi bruker ulike teknikker og øvelser som hjelper den enkelte å lande hva som skal med i historien. Vi underviser også i «safe space», for å sikre at ingen deler mer enn man er komfortabel med. 

Blir alle kursdeltagerne foredragsholdere? 

Nei, ikke alle. Men å møte andre ungdommer, bygge fellesskap på en trygg arena der man setter ord på hvem man er, det har uansett en stor verdi. Vi har flere filmer som viser dette. 


Holder dere samme kurs i år etter år? 

Nei, vi må hele tiden fornye Tilsammans for Sverige-konseptet. Å bare «snu bunken» fungerer verken i møte med potensielle deltagere eller støttespillere. Noen ganger tilbyr vi egne kurs i Storytelling. Under pandemien hadde vi også prategrupper, både utendørs med avstand og digitalt, for at ungdom skulle unngå å bli isolert. Nå har vi også arrangert «Dialogakademien» om antisemittisme og islamofobi, og det har faktisk resultert i en antologi. Gjennom ulike metoder viser vi at religion og tro er en vei til inkludering, at det er en positiv kraft i arbeidet for fred og forståelse mellom mennesker. Vi har også startet en podkast som markedsføres i samarbeider med flere store medieaktører. Det har vært vellykket, men krever mye jobb. 

For oss norske besøkende var det inspirerende å se hvor kreativt svenskene jobber innenfor «Tilsammans for Sverige» konseptet. Vi fikk også se de inspirerende omgivelsene de jobber i; Fryshuset er et enormt bygg som huser alt fra Skatehall, baskehall, kafe, ungdomsklubb til kontorlokaler. 



Vel hjemme igjen gleder vi oss til å rekruttere til nye Sammen for Norge-kurs. Besøket i Stockholm var en påminnelse om hvor viktig dette arbeidet er for å motarbeide polarisering og fordommer. Hvis kurset er noe for deg, kontakt oss eller bare søk! Vi setter også stor pris på om du tipser andre som kan være interesserte, avslutter Benedicte Sundli og Signe Myklebust. 

Les mer om og meld deg på årets kurs her: https://forandringshuset.no/aktiviteter/event-id-35137