Hopp over navigasjon

Trykking for frihet

Det startet med en drøm. 

En drøm til tre unge jenter, Laura, Hana og Aisha, som ønsket å skape positiv endring i nabolaget vårt, gjennom et kreativt fellesskap drevet av unge, for unge. Samtidig ønsker jentene å bygge opp en sosial bedrift, hvor de kan produsere merch til lokale aktører og bedrifter. 


Neste skritt fører de inn i armene til lokal ildsjel og silketrykk-gudfar, Joakim Thorendahl som viser de en helt ny verden gjennom et redskap for trykking som blomstret opp under Han-dynastiet i Kina for 2000 år siden: Silketrykk. Et verktøy som skapte bølger i trykkeindustrien og som bidro til demokratiseringen av trykking - silketrykk ga folket makten til å heve sin stemme imot opposisjonen gjennom å mestre trykking av frihetens budskap! Silketrykk har gjennom hele historien blitt brukt som et kreativt våpen for marginaliserte grupper, fra plakater, holdt av de blodige hendene til borgerrettighetsaktivister på 60-tallets USA, til “Fri Palestina”-slagordene som pryder bannerne til aktivistene i demonstrasjon for Palestina på Eidsvoll plass i 2023! 


Forandringshuset Grønland, Januar 2024: 

Scenen er satt for en kveld dedikert til aktivisme. Bordet er dekket med et hav av vester med ordet PRESS. Aktivister for et fritt Palestina har funnet en alliert i Silketrykksøstrene, og blott blusser silketrykk opp igjen som et våpen i frigjøringskampen. Les mer om demonstrasjonen hvor PRESS-vestene ble brukt forann NRK-huset. https://www.document.no/2024/01/13/palestina-aktivister-utenfor-nrk-huset-ligger-pa-bakken/ 


Kunst bringer folk sammen

«Jeg har hatt en lidenskap for kunst så lenge jeg kan huske, og jeg ønsker å dele den med andre. Jeg bruker Silketrykk som et virkemiddel for aktivisme. Kunst bringer folk sammen og peker på temaer vi ikke tør å snakke om. Sammen er vi tøffere og modigere i kampen mot urettferdighet». Laura Al-Jubury. 

Laura Al-Jubury (Foto: Joakim Thorendahl)


Spol frem to uker senere til oppstart av Silketrykk-workshop, hvor jentene skaper rom for at unge deltagere kan oppleve mestring og tilhørighet, gjennom å mestre kunsten å trykke egen merch, mote og kunst. Rommet yrer av ungdommer som sprudler av stolthet over å ha trykket sine drømmedesign. En ungdom poserer foran speilet med en unik totebag med et kattedesign slengt over skulderen. En totebag som ingen i hele verden har maken til. Et resultat av den kreative kraften til ungdommen i kombinasjon med profesjonell veiledning fra Silketrykksøstrene.  

En måned senere åpner vi opp dørene til Forandringshuset, og blir møtt av et hav av kreative workshops, hvor ungdommer hever sin stemme for et fritt Palestina. Silketrykkbordet er omringet av ungdommer som trykker plakater og t-skjorter. En ung mann smiler fra øre til øre og viser frem en fersktrykket t-skjorte med et portrett av en kvinne i keffiyeh som utstråler kampånd. Han går med hodet hevet høyt ut av rommet, med en ny ferdighet i sekken. Jentene sprer positive ringvirkninger i samfunnet, og går i fotsporene til aktivistene som kjempet for en verden fri fra undertrykkelse, en verden der vi alle er fri.