Hopp over navigasjon

United Sisters på Stortinget

Hva kan gjøres for å stoppe rasisme?

For et par uker siden fikk jentene i United Sisters ved Forandringshuset Ellingsrud invitasjon fra Familie- og kulturkomiteen på Stortinget som følge av at kronikken deres i Akers Avis Groruddalen hadde blitt lagt merke til.  

Ondag 18. mai ble de på høytidelig vis tatt i mot av Familie- og kultrukomiteen på Stortinget. De ble servert skoleboller og frukt i et stort møterom der Ap og Sp sine representanter i komiteen fortalte  hvem de var, før jentene presentert seg selv.

De lurte på hvorfor jentene hadde skrevet en kronikk om rasisme hvorpå jentene forklarte at det var et tema de var opptatt av og som de lærte mye om på United Sisters samlingene. Blant annet forklarte de at de hadde sett en dokumentar om rasismens historie og at de ble påvirket og sinte fordi de ikke hadde lært slikt på skolen.

De fortalte videre om rasisme som skjer i skolegården, hvor lite lærerne tar tak i dette og hvor lite rasisme har vært et tema.


"Rasisme er mer enn N-ordet, det er også blikk og hatytringer"
- Jentene i United Sisters


Medlemmene i Familie- og kulturkomiteen ble overrasket og opprørt over historiene de fikk høre og hva unge mennesker går gjennom. Jentene i United Sisters hadde med seg to krav til politikerne;


1. Bedre representasjon i mediene, fordi det ofte er slik at minoriteter blir fremstilt negativt.

2. Mer om rasisme i læreplanene på skolene.

De lovet å jobbe for bedre representasjon i medier og politikk  - og ikke minst at læreplanen setter rasisme på agendaen.

Prosjektleder ved Forandringshuset Ellingsrud, Laial Janet Ayoub, hevdet at man svikter ungdommen når man tror at den beste måten de lærer på er at vi voksne "underviser" hele tiden. Hun understreket viktigheten av at det gis rom for at unge mennesker kommer frem og forteller om sin hverdag og opplevelser, både i skolen og i det offentlige rom, slik at vi kan lære av dem.   

Famile- og kulturkomiteen ga ungdommene i oppgave å gå tilbake til skolen og kreve én time der de skulle fortelle klassen og læreren sin om kronikken og om Stortingsbesøket. Deretter skulle de samle innspill fra klassen og dele dette med politikerne på Stortinget.

Besøket ble avsluttet med en flott omvisning i vandrehallen og en tur innom spørretimen. Og så fikk de hilse på Erna Solberg - noe  jentene i United Sisters syntes var skikkelig stas!